Huoneistopalotutkimus osoittaa korkearakentamisessa piilevän vaaran!
Oheisessa linkissä <https://www.youtube.com/watch?v=0Ss_ONolzLY> on osa Aalto-yliopiston tekemää PAHAHUPA-tutkimusta YouTube-videolla. Tuloksista näkyy selvästi, että tiiviin rakentamisen johdosta huoneistossa syntyvä palopaine ylittää 1500 Pa suositusrajan, jonka rakenteet vielä kestävät (suositus on käytössä Ruotsissa), jos palon syttyessä ilmanvaihto suljetaan tai käytetään sulkeutuvia savupeltejä. Suositusrajan ylitys johtaa siihen, että paine rikkoo rakenteita ja seiniä ja voi pahimmillaan aiheuttaa vaaroja poistumisteille. Määräykset seinille koskevat nykyään vain ulkoseiniä, joten paine pyrkii purkautumaan heikommista kohdista eli asuntojen välisistä seinämistä sekä rappukäytävien seinämistä.
Korkeita rakennuksia rakennetaan paljon ja niissä pyritään sulkemaan palo savupelleillä asuntoon, joka johtaa VTT:n uusimman tutkimuksen mukaan vaaralliseen painepiikkiin rikkoen rakenteita!
Miten tähän on varauduttu mm. Kalasatamassa suunnittelijoiden, arkkitehdin, rakennusliikkeen, pelastuslaitoksen tai rakennusvalvonnan toimesta? Käsittääkseni ongelmaan ei ole tartuttu, koska rakentamisnormit eivät vaadi sen tarkastelua. Timo Karkulahti
Stravent Oy Olarinluoma 7 02200 Espoo Puhelin: (09) 4241 3631 www.stravent.fi
Lisätietoja antaa myös professori Simo Hostikka:
Aalto University School of Engineering Department of Civil Engineering
P.O.Box 12100, 00076 Aalto, FINLAND Rakentajanaukio 4 A, 02150 Espoo (Room 267b)
simo.hostikka@aalto.fi> simo.hostikka@aalto.fi Gsm: +358 50 447 1582
Tilastotietoa: |
Katsomiskerrat: 9617 |
|